Tuljci za higijenu ušnih kanala - bio hopi svijeće za čišćenje uha (biohopi)

Prirodan način održavanja ušne higijene

Infekcije Uha: Bakterije, Virusi i Gljivice

Ako imate malu djecu, sigurno ste doživjeli infekciju uha, jer sedamdeset posto beba ju imaju bar jednom, a mnoge i više puta.
Iako upala uha najčešće pogađa djecu, ona se može dogoditi u bilo kojem dobu. Osnovni simptomi su bol u ušima i temperatura.

Kako dolazi do infekcije?

Vanjsko uho može lako pokupiti infekciju tokom kupanja, osobito u nečistoj vodi. Srednje uho može dobiti viruse i bakterije u rezultatu infekcije gornjih dišnih putova, prehlade ili gripe.

Simptomi infekcije uha

 • Bol u uhu prisutna je u većini slučajeva, ali ne uvijek.
 • Gubitak ili pogoršanje sluha.
 • Groznica.
 • Djeca se ne osjećaju dobro, povraćaju.
 • Bebe ne mogu doći sebi od bola. Jedan od razloga nervoznosti i neprestanog plača kod beba je infekcija srednjeg uha.
 • Ponekad bubnjić puca (perforira) i tekućina curi iz uha nekoliko dana. Bol, koja je uzrokovana pritiskom na bubnjić, nakon pucanja bubnjića nestaje. Bubnjić obično brzo zaraste nakon što infekcija prođe.

Bol u uhu: infekcija ili ne?

Bol u ušima je uobičajeni simptom infekcije uha. Ali bol u uhu nije uvijek uzrokovana infekcijom. Ako dijete boli uho, ali inače se osjeća dobro, malo je vjerojatno, da ima infekciju. Česti razlog blagih bolova u uhu je sluz, koja se skupila u srednjem uhu nakon prehlade. Obično sluz i bol nestaju za par dana. Ponekad je bol, koju osjećate u uhu, povezana sa drugim problemima: na primjer, zuboboljom.
Jaka bol u uhu može također biti uzrokovana oštećenjem bubnjića, koje se može dogoditi zbog glasnog zvuka, (na primjer eksplozije), ozljede uha, (na primjer u rezultatu prometne nesreće) baro traume (nagle promjene tlaka) itd.

Liječenje infekcije uha

U većini slučajeva, upala uha će sama proći nakon 2-3 dana. Naš imuni sistem je dovoljno jak, da očisti uho od bakterija i virusa. Ipak postoje lijekovi, koji će vam olakšati stanje i pomoči da brže ozdravite.

Koji lijekovi se koriste kod upale uha?
Ako infekcija izaziva bol, preporučuje se da koristite analgetik - lijek za olakšavanje bolova, kao što je Lupocet, Efferalgan i drugi. Lijek će također sniziti temperaturu, zbog čega će te se osjećati puno bolje. U nekim slučajevima, liječnik će propisati antibiotik. U većini slučajeva, antibiotici se ne preporučuju zbog toga, što bolest obično sama nestaje nakon 2-3 dana. Antibiotici mogu imati nuspojave, zato ih ne treba uzimati bespotrebno. Kada dođete na pregled, liječnik će vam najvjerojatnije preporučiti da pričekate 2-3 dana. To znači, da će te uzimati lijek za bolove, i čekati da se infekcija sama smiri. U većini slučajeva, infekcija će proći za par dana.  Ako nakon par dana infekcija ne prođe, doktor će vama propisati antibiotik.

Kada se preporučuju antibiotici

 • kod djeteta mlađeg od 2 godine (mogućnost komplikacija od infekcije kod beba je veća)
 • ako je infekcija vrlo ozbiljna
 • ako infekcija ne prolazi nakon 2-3 dana
 • ako je došlo do komplikacija

Što treba znati o antibioticima

Antibiotici su lijekovi, koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija (prehlada, gripa) i gljivica (na primjer, candide albicans). Na žalost, antibiotici imaju brojne nuspojave.
Prva i najpoznatija posljedica antibiotika je mutacija bakterija. To znači, da se patogene bakterije vrlo lako prilagođavaju lijeku, i nakon određenog vremena antibiotik više ne djeluje.
Druga posljedica uzimanja antibiotika je šteta, koju nanosimo organizmu. U našem tijelu živi od prilike 500 dobrih bakterija, koje pomažu u radu probavnog trakta. Kada uzimamo antibiotik, uništavamo dobre bakterije.
Posljedica toga je loše apsorbiranje hranjivih sastojka u krv. Iako će te uzimati kvalitetnu hranu, falit će vama vitamini i minerali.Nakon terapije antibioticima preporučuje se uzimanje probiotičkog jogurta za živim bakterijama
Lactobacillus i Bifidobacterium. To će pomoći u  obnavljanju flore crijeva. Ali antibiotici uništavaju ne samo floru u crijevima, nego i drugim dijelovima tijela - na primjer, uhu. To potiče rast gljivice Candida Albicans, koja može potaknuti mnoge zdravstvene probleme, na primjer, ponovne upale.

Istraživanja liječnika u Sjevernoj Europi su pokazala, da djeca, koja su kod infekcije uha uzimala antibiotik, imala su tri puta veći broj ponovnih infekcija. Također su ustanovili, da djeca, koja nisu uzimala antibiotik ozdravila su istom brzinom, kao i djeca koja su ga uzimala. Liječnici su zaključili, da u većini slučajeva kod upale uha uzimanje antibiotika nije potrebno.

Što nudi alternativa?

Za probleme sa ušima alternativna medicina nudi Vam i tuljci za uši.
Svijeće, ili tuljci za uši, su prirodan i bezopasan način brige o ušima. Pomažu kod bakterijskih i virusnih upala, gljivica, sinusitisa, rinitisa i mnogih drugih bolesti. Mnogi ljudi svjedoće, da su svijeće riješile njihove zdravstvene probleme, koji su ponekad trajali više godina. Ako infekcija ne prođe sama u roku od 2-3 dana, trebate ju liječiti. Kada se bolest zanemari, može doći i do komplikacija.

Moguće komplikacije kod infekcije uha

Upala uha može imati slijedeće komplikacije:
 • Pogoršanje sluha. Ovaj problem uzrokuje sluz, koja je ostala u uhu. Sluh se obično vrača nakon tjedan dana. Ako se to ne dogodi, obratite se liječniku.
 • Oštećenja bubnjića. Takva oštećenja zbog perforacije obično brzo nestanu. U rijetkim slučajevima bubnjić ne zaraste i trebat će posebno liječenje.
 • Mastoiditis. U rijetkim slučajevima, infekcija pređe na kost, koja se nalazi iza uha. Ova bolest se zove mastoiditis. Jako rijetko, infekcija se može proširiti na mozak. Ako se dijete nakon 2-3 dana ne osjeća bolje, ili ima čudne simptome, obratite se doktoru.
I teške komplikacije, poput mastoiditisa, mogu se liječiti. Ali do toga neće doći, ako se brinite o svom zdravlju i na vrijeme rješavate zdravstvene probleme.